2011. július 31., vasárnap

Műtárgyrejtvény: hordozható női toalett?

A műtárgyrejtvény a kiállításhoz kapcsolódik: nehezen felismerhető vagy csali tárgyakat mutatunk be egy vitrinben, és arra kérjük a látogatókat, hogy találják ki a történetét. Figyelem! A valósággal való bárminemű egyezés kizárólag a véletlen műve. Ez csak egy játék.


A NM2010.26.1 leltári számú Hordozható női toalett-szett (népi nevén: műfütyi) műanyagból készült, tömeggyártott, vad pink színű termék, mely 2010-ben került a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe. A gyűjtés helye Zalaegerszeg.

Az öt darabból álló készletben egy hosszított végű, egy elvékonyodó cső, egy darab két részből álló, lekerekített sarkú, téglatest alakú tok, valamint egy téglalap alakú doboz található. A szett tartozékai egymásba illeszthető darabok, dísztelenek. A csomagoláson márkanév és használati utasítás olvasható. A tárgyegyüttes új állapotú, több színváltozatban létezik.

A tárgyegyüttes a hölgyek vizelését segíti extrém körülmények között. A szett egy feminista aktivista hölgy tulajdonát képezte, aki az „Állva pisilést a nőknek!” elnevezésű, diszkrimináció elleni mozgalmat indította el a tárggyal. A szettet a tulajdonos, Kovács Eugénia emberjogi aktivista ajánlotta fel a múzeum számára 2010 januárjában azzal a céllal, hogy az utókor számára is megismerhetővé váljon.

A tárgyegyüttesről bővebb információk olvashatók Galambos József: A feminizmus újabb gyöngyszeme c. tanulmányában, az Ethnographia 2011-es számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése