2011. július 31., vasárnap

Műtárgyrejtvény: Sport Presszó


A műtárgyrejtvény a kiállításhoz kapcsolódik: nehezen felismerhető vagy csali tárgyakat mutatunk be egy vitrinben, és arra kérjük a látogatókat, hogy találják ki a történetét. Figyelem! A valósággal való bárminemű egyezés kizárólag a véletlen műve. Ez csak egy játék.


A NM2009.23.9 leltári számú „Sport Presszó” kávéfőző (népi nevén: kotyogós, vagy fekete köpülő) alumíniumból készült tömeggyártott termék az ötvenes évekből, mely 2006-ban, az OTKA Program keretében került a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe. A gyűjtés helye a Baranya megyei Siklós.

A kilenc darabból álló készletben egy kávéfőző, két pohár és pohárfogó, egy pici sparhert, egy kávés doboz és egy cukortartó található. A tárgyon szereplő feliratok: „Sport Presszó”, „Gyártja: Lemezárúgyár”.
A tárgy magyar származású, tulajdonosának 1956 után menekülnie kellett, ezért egy vándorcirkuszban keresett menedéket. A száműzetésbe csak ezt a kávéfőzőt – ahogyan ő nevezte, fekete köpülőt – vitte magával. Ez a tárgyegyüttes fontos szerepet töltött be tulajdonosa életében, mivel számára a múltját, és ennélfogva a szabadságát szimbolizálja. Élete végéig a társulat tagja maradt inkognitóban, míg nem egy végzetes siklósi fellépés során életét vesztette.

A kávéfőzőt több típusban gyártották, egy, illetve két kiöntős verzióban. A Néprajzi Múzeum számára a tulajdonos egyetlen bizalmasa és barátja, a kardnyelő ajándékozta közelgő halála előtt, hogy mementót állítson eme különleges életút, valamint e nagyszerű ember és barát előtt.
A tárgyegyüttesről további információk szerezhetők Szacsvay Edina: Egy Sport Presszó különleges élete c. tanulmányában, mely a MaDok Füzetek 2010/7 számában jelent meg.

2 megjegyzés:

  1. A képen látható kávéfőző talp nem a kétkifolyós készlet része, ez csak az egykifolyós kávéfőző egységhez használható előirászerűen!

    VálaszTörlés
  2. téves a kotyogó megnevezés, mert a kotyogó főző más konstrukció (nagyobb méret szükséges a gőznyomás emeléséhez használt súlyzár miatt,ami belül van elhelyezve, a kuktafazéknál kívül)

    VálaszTörlés