2011. augusztus 4., csütörtök

Szanyi Péter: A „túlélés” kellékei, avagy tárgyak a bosszúság elkerülésére


Mindig magával hord egy bőrből készült tokot, amelyben számos olyan tárgy van, amely a mindennapok bosszúságait segít megelőzni. Tartalmaz egy nagy konzervnyitót, egy sörnyitót, egy piros bicskát és egy kisebb, gyöngyház nyelű bicskát.



Sörnyitó: kanadai emlék is egyben. Abban az időben még nem mindenhol lehetett dobozos sört, kólát kapni, ezért volt praktikus. 1990-ben vette, amikor kirándulni ment át Kanadába Amerikából (ahol 5 évet élt). Dugóhúzós kés: lehet, hogy az édesanyjáé volt, a nyolcvanas években vásárolta Magyarországon. 1990 óta használja. Van rajta két penge, olló és dugóhúzó. Másik bicska: egy penge, dugóhúzó, villa. Nyolcvanas évek vége óta van meg. Kisebb tok, amelyben a gyöngyház nyelű bicskát tartja: ő készítette 5. osztályos korában egy tanórán, eredetileg talán fésűnek. Ekkor (ezen) tanulta a pelenkaöltést. Ezt azért használja, hogy a két bicska ne karcolja meg egymást. Eredetileg a szetthez hozzátartozott egy öngyújtó is, amely azonban most külön került. Ennek nem csak a tűzgyújtásban volt a szerepe, hanem gyakran, mikor túrázni mentek, a buszmenetrendet a sötétben is ezzel nézték meg. Régebben volt mérőszalag is nála, mert egyszer olyan helyre került, ahol nagyon olcsón lehetett farmert kapni, de akkor nem tudta felpróbálni. Van egy másik bicska is a táskájában, külön bőrtokban, azért, hogy nagyobb tárgyakat, akár fát is vághasson vele.

Ezek a tárgyak akkor kerültek egy helyre, amikor egy hölgytől ajándékba kapta ezt a tartót. Akkor kezdte el ezeket együtt magával vinni, így, együtt. A hölgy akkor végezte a bőrdíszműves iskolát, s ez volt a mestermunkája.

A felsorolt tárgyakat azért viszi magával, mert nemcsak kiránduláskor, de a mindennapokban is számos kellemetlenséget lehet ezek segítségével megelőzni és megoldani. Például fel lehet velük bontani egy üveg bort. Vagy például a sört sem a pad szélével kell felbontani. Nemrég egy kiránduláson a piros bicskát is kölcsönadta egy hölgynek, aki a beszakadt körmét egyenesítette ki vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése